aïoli

verse aïoli

niks zo lekker als verse aïoli. makkelijk te maken wanneer je een eierdooier over hebt.

recept

wat heb je nodig?
  • 1 Eigeel
  • 1/2 koffielepeltje
  • mosterd
  • Klein beetje citroensap
  • Klein teentje knoflook
  • Zout
  • Mespunt
  • paprikapoeder
  • Olijfolie

bereiding

Doe in een maatbeker het eigeel, mosterd, citroensap, paprikapoeder, zout, geperste knoflook en een heel klein beetje olijfolie en meng dit Pak er een (elektrische) garde bij en begin de aïoli te kloppen terwijl je een dunne straal olijfolie laat lopen. Ga door tot je de gewenste dikte krijgt. Hoe meer olie hoe dikke de aïoli. Doe niet te veel olie in een keer want dan kan die gaan schiften. Verse peterselie zou er ook nog lekker door zijn.
tip!

gezonde vetten

olio di oliva

soms kom je niet aan je waardes, kom je bijvoorbeeld te kort in vetten. gezien hier veel olijfolie in wordt gebruikt is het dus een ideale manier om op een gezonde manier je vetten aan te vullen. Heerlijk op een zelfgemaakte zadencracker bijvoorbeeld.

aioli is voor mij onmisbaar bij een bbq of een gourmet. Maar in de middag tijdens de lunch is het ook heerlijk voor bij de soep bijvoorbeeld. Soms maak ik van wat restjes van de week een soort tapas en in een mum van tijd heb ik er dit erbij gemaakt.

olio di oliva

Olijfolie bevat veel onverzadigd vet. Dit vet is goed voor de gezondheid. Verder heeft olijfolie een hoog gehalte aan vitamine E.