Griekse gehaktballen
in tomatensaus

recept

Griekse gehaktballen in tomatensaus

inleiding

Een overheerlijk koolhydraatarm gerecht waarbij je je echt even in Griekenland waant. De smaak van kruidige lamsgehaktballetjes proef je helemaal terug in de saus! Dit gerecht zit bomvol groente en complexe koolhydraten van de zoete aardappel waardoor je je voedt met een en al goedheid. Wat wil je nog meer!  Dus een heerlijk en voedzaam gerecht, een lekker Grieks pannetje! Een ware smaakexplosie!

Eet hierbij een lekkere frisse Griekse salade, beetje tzatziki en voor de gezinsleden die niet koolhydraatarm eten nog wat Turks brood! 

Grieks pannetje
Griekse salade
Grieks pannetje
Grieks pannetje
recept voor zo'n 5 personen

Grieks pannetje

ingrediëntenlijst

Voor de kruidige gehaktballetjes:

    • 1kg lamsgehakt 
    • 2 eieren 
    • 2 eetlepels amandelmeel 
    • 1 eetlepel komijn 
    • 1 eetlepel paprikapoeder 
    • 1 eetlepel oregano 
    • 1 eetlepel knoflookpoeder 
    • 1 eetlepel tomatenpuree 
    • 1 theelepel kaneel 
    • Peper en zout 
    • 2 eetlepels olijfolie 
recept

Grieks pannetje

ingrediënten

Voor de rijkgevulde saus:

  • 1 courgette 
  • 1 venkel 
  • 1 dikke rode paprika 
  • 1 dikke zoete aardappel 
  • 2 wortels 
  • 2 uien 
  • 4 tenen knoflook 
  • 1 groot blik tomatenpulp 
  • 1 pak passata (500ml) 
  • 4 blokjes runderbouillon 
  • 2 stokjes kaneel 
  • 1 eetlepel komijn 
  • 1 eetlepel paprikapoeder 
  • 1 eetlepel oregano 
  • 2 laurierblaadjes 
  • Peper en zout 
  • Olijfolie 
  • Feta naar eigen keuze 

griekse salade

serveer bij dit gerecht een lekkere griekse salade. neem hiervoor een zak gemengde sla met tomaat, komkommer, feta en rode ui. Beetje olijfolie erover, wat azijn, peper & zout en oregano. ook super lekker om er nog wat zwarte olijven bij te doen!

recept

GRieks pannetje

bereiding

Doe in een grote kom alle ingrediënten voor de gehaktballen en meng dit in een keukenmachine met een deeghaak. Maak hiervan ballen van ca 50gr per bal en laat de ballen even een kwartiertje rusten.  

Snij de uien in halve ringen en de knoflook in kleine stukjes. Schil de zoete aardappel en snij deze in middelgrote blokjes. Fruit de ui in een goede scheut olijfolie voor een paar minuten op middelhoog vuur en op het laatste ook even de knoflook mee. 

Bak de zoete aardappel mee en kruid dit met de paprikapoeder en komijn. Schil ondertussen de wortel en snij deze ook weer in middelgrote stukken en voeg toe aan de zoeten aardappel. Bak dit alles nog even voor een paar minuten en voeg dan de tomatenpulp, passata, bouillonblokjes, oregano, laurierblad en kaneel stokken toe. Meng dit alles goed en laat die voor 10 minuten pruttelen op middelhoog vuur.  

recept

GRieks pannetje

bereiding

Zet ondertussen de Airfryer aan en verwarm deze voor op 180 graden. Ondertussen snij je de paprika en courgetten in middelgrote stukken. Als de Airfryer op temperatuur is bak je hier de ballen in voor 15 minuten. Ik heb dit in 2 etappes moeten doen. De eerste lading ballen die al klaar waren legde ik op een groot bord. Na die 15 minuten voeg je de paprika en courgette toe aan de saus en laat je die weer verder pruttelen met de deksel op de pan. 

Als alle ballen gaar zijn voeg je deze toe aan de saus, zet je het vuur wat lager en laat je dit pruttelen voor minimaal een half uur. Hoe langer die staat hoe lekkerder die wordt. Maar niet op te hoog vuur! Anders worden de ballen droog. Proef tussendoor ook even aan de saus, of deze goed op smaak is en voeg desnoods nog wat extra kruiden toe naar smaak. Ik doe op het laatste nog een scheutje olijfolie door de saus. 

Serveer dit met wat feta eroverheen en een lekkere Griekse salade. 

Kijk ook eens deze heerlijke Portugese gehaktballen!

5 gedachten over “griekse gehaktballen in tomatensaus”

  1. Vandaag dit heerlijke gerecht bereidt. Je moet er wat tijd en geduld in stoppen ( met name voor het garen van de wortel) maar dan krijg je ook wat. We hebben er onze vingers bij afgelikt. Echt heerlijk!!!

    1. Linsgezondekeuken

      Wat ontzettend leuk om dit te lezen!! Maar het is waar, je moet er tijd en geduld in stoppen, maar dan heb je ook wat ☺️

    2. Het was wat meer voorbereidingstijd dan gepland maar het zeker waard! Op de gok de venkel meegegaard met de zoete aardappel en de wortel. De venkel kwam niet meer terug in het recept.

  2. Het was meer voorbereiding dan ik dacht maar het zeker waard! Heerlijk gegeten. Ik zocht wel naar de venkel in het recept……..op de gok meegegaard met de aardappel en wortel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.