babi-jeubi
recept
babi-jeubi
inleiding
Dit is weer een van mijn vaders verzonnen recepten. Als hij een recept verzon duwde hij altijd zijn naam in het recept. Mijn vader heette Jeubes, vandaar babi-jeubi. Maar zo heeft hij ook foei-jeub-yong verzonnen, ook een heerlijk recept!
Zo wordt in dit recept de varkenribbetjes eerst gemarineerd voor 2 uur. Vervolgens na het aanbakken laten drijven in een heerlijk sausje op basis van 5 kruidenpoeder en zelfgemaakte sambal badjak.
recept
babi-jeubi
ingrediënten
- 750gr spareribs
- 4 tenen knoflook
- 2 eetlepels sambal badjak
- soyasaus
- 4 stengels lente ui
- eetlepel ery bronze (of Javaanse suiker wanneer je niet op de suikers let)
- 2 blaadjes djoeroek poeroet (of laurier)
- eetlepel 5 kruiden poeder
- 3 eetlepels zonnebloemolie
foei-jeub-jong
Zoals ik hierboven al beschreef had mijn vader verschillende eigen verzonnen recepten. Zoals ook deze foei-jeub-jong. Ik heb daar allemaal een koolhydraat bewuste draai aan gegeven.
recept
babi-jeubi
bereiding
- Maak een marinade van olie, geperste knoflook, 5 kruidenpoeder, sambal, soyasaus en djoeroek poeroet.
- Snij de varkensribbetjes in losse ribbetjes en leg ze in de marinade voor 2 uurtjes in de koelkast.
- Bak ze vervolgens aan op hoog vuur en zet ze daarna over in een wokpan/braafdpan.
- Giet er kokend water bij tot de ribbetjes net onder water staan.
- Laat dit voor 15 minuten pruttelen om middellaag vuur en voeg de laatste 5 minuten de lenteui eraan toe.