chili con carne
recept
chili con carne
inleiding
Oorspronkelijk komt Chili Con Carne uit het bruisende Mexico. Maar dit gerecht heeft zich ondertussen al zo ingeburgerd in ons landje, net zoals het Italiaanse spaghetti. Wat ik leuk vind aan dit gerecht, is dat je altijd kunt afwisselen met bonen. Eén boon zit er bij mij sowieso altijd in, de kidneyboon. Maar verder varieer ik heel veel met de soorten bonen erin. In dit recept heb ik de Hollandse bruine boon, kidneyboon en zwarte boon gebruikt. Maar je kunt uiteraard zelf bepalen welke soort bonen jij gebruikt.
recept
chili con carne
ingrediënten voor ca 1o porties
- 1kg gemengd gehakt
- 3 dikke rode paprika’s
- 2 uien
- 4 tenen knoflook
- 1 chili peper
- 1 blikje kidneybonen
- 1 blikje bruine bonen
- 1 blikje zwarte bonen
- 1 blikje tomatenblokjes
- 1 pak passata
- 1 blik mais
- 2 blaadjes laurier
- 3 runder bouillonblokjes
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel bonenkruid
- 1 eetlepel komijnpoeder
- 1 theelepel cayennepeper (of meer wanneer je het liever iets pikanter hebt)
- 2 eetlepels ery bronze van Steviala (of echte suiker wanneer je niet zo op de suikers let)
- peper & zout
- olijfolie
kidneybonen
kidneybonen zijn bonen die je sowieso altijd terug vind in chili con carne.
Ze zijn een goede bron van koolhydraten en rijk aan eiwitten.
daarnaast bevatten ze ook heel veel vezels maar liefst 23,4 gram per 100 gram
recept
chili con carne
bereiding
- Snij de ui fijn, de paprika in middelgrote blokjes, de chili peper fijn en pers de knoflook.
- Verwarm een beetje olijfolie in een grote pan en fruit hier de ui even in aan en op het laatste ook de knoflook.
- Rul het gehakt mee tot het vlees gaar is.
- Voeg vervolgens de paprika en chili peper toe en bak deze even mee voor een paar minuutjes.
- Doe er de tomatenblokjes, passata, bouillonblokjes, paprikapoeder, cayennepeper, komijnpoeder, bonenkruid, laurierblad en ery bronze en roer alles goed door elkaar en laat vervolgens voor een half uurtje pruttelen op middelhoog vuur. Roer er tussendoor wel even in.
recept
chili con carne
bereiding
- Was de bonen en mais in een vergiet en voeg deze toe aan de saus. Laat ook dit weer een half uurtje pruttelen op middelhoog vuur.
- Breng tot slot nog op smaak met wat extra peper en zout.
- Best maak je dit de avond van te voren of al in de ochtend. Zodat de smaken de tijd krijgen zich goed te mengen.
- Serveer het met wat volkoren basmatirijst of maak er een lekkere wrap van! Lekker in een Atkins wrap met wat ijsbergsla, gemalen kaas of een lepeltje kwark.