koolhydraten
uit groenten

weetjes

Koolhydraten en groenten....

waarom zijn ze zo belangrijk?

Wanneer je koolhydraatarm eet, wordt geadviseerd 2/3 van je koolhydraten uit groente te halen. Waarom? Dit omdat we dan belangrijke voedingsstoffen binnen krijgen. Denk aan vitames, vezels en mineralen. Eet je echter alleen koolhydraten uit bv griekse yoghurt of baksels dan mis je een hoop voedingsstoffen. Koolhydraten zijn en blijven nog altijd belangrijk voor ons lichaam. Alleen eten helaas de meeste mensen er te veel van tegenwoordig. Waardoor mensen vaak lichamelijke klachten krijgen. 

bloemkool
asparagus-bunch-bundle-close-up-539431
neha-deshmukh-9599-unsplash.jpg
tomaten

Oplossing voor die klachten is dan ook vaak koolhydraatarm eten. Maar dit moet dan wel op de juiste manier gedaan worden. Vaak denken mensen bij koolhydraatarm of keto. Yeah! Lekker veel slagroom en spek. Maar vergeten vaak dat het net draait om veel gezonde vetten en gezonde koolhydraten. Dus we halen dan onze vetten voornamelijk uit vette vis, noten, avocado, olijfolie en zaden. De gezonde koolhydraten halen best zo veel mogelijk uit groente maar natuurlijk vind je bijna overal koolhydraten in terug. Daarom, totaal geen koolhydraten eten bestaat gewoon niet!

koolhydraten uit groenten

mooie richtlijn is zo'n 2/3 van je koolhydraten uit groenten te halen.

Vind je het moeilijk om aan veel groenten te komen? Probeer dan minsten 2x per dag groente in je menu te doen. En niet een berg van 600gr alleen bij je avondeten. Want nee, zo gaat het dan tegenwerken haha. Maak een grote ketel soep, zoals het recept van tomaat paprika mascarpone soep. Vries deze in, in porties van bv 500ml en zo heb je altijd makkelijk een goede portie groente al binnen! Je hoeft niet te leven als een konijn en de hele dag op wortels te teren.

Varieer mooi met groente, iedere groente heeft zo zijn voedingsstoffen en zo weet je dat je al het goede van groenten ook binnen krijgt. Combineer het lekker met een omelet. Zo heb ik bijvoorbeeld een recept van een omelet wrap met gebakken groenten. of maak af en toe eens een groente smoothie, lekker een gemengde salade maken. Genoeg variatie om je groenten binnen te krijgen

varieer

sleutelwoord is variëren om zo veel verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Als je wilt beginnen aan een gezondere leeftstijl en vooral als het een koolhydraatarme of koolhydraatbeperkte leefstijl is, lees je dan eerst goed in. Want gewoon zomaar hieraan beginnen kan leiden tot geen gewichtsafname en daardoor velen frustraties. 

Een vriendin van mij heeft een interessant stuk op haar blog staan waarin heel duidelijk wordt uitgelegd hoe te beginnen aan een leefstijl met minder koolhydraten. Beter dan dat ik dat zelf zou kunnen. Zeker eens de moeite waar dit ook te lezen. Verder kun je op mijn blog vinden hoe je je waardes berekend, raadpleeg hiervoor de keto calculator. Hierin staat heel duidelijk in stappen beschreven hoe je je waardes kunt berekenen.

puur en gezond voor een gezond lijf

daar zal je lichaam je dankbaar voor zijn!