sambal badjak
in een koolhydraatarm jasje
sambal badjak
inleiding
Sambal badjak is een van mijn favoriete soort sambal. Heerlijk kruidig en een zoet tintje. In het origineel recept wordt er javaanse suiker in gebruikt, iets wat niet past binnen een leefstijl zonder suikers. Ik wou daarom zelf eens proberen sambal te maken, was sowieso al mijn eerste keer dat ik sambal maakte. Bij Steviala hebben ze ery bronze, wat een donkere suikervervanger is. Dit leek mij ideaal om als alternatief te gebruiken. Het was meteen al een geslaagde versie! Een super lekkere gekruide sambal badjak!
sambal badjak
ingrediënten
Spicy, yummy & Tasty
met deze heerlijke sambal badjak kun je veel van je gerechten een heerlijk smaak geven. Zo maakte ik bijvoorbeeld telor petis volledig gemaakt met deze sambal
Indonesische keuken
Al van jongs af aan mee opgegroeid en tot op de dag van vandaag mijn favoriete keuken gebleven!
sambal badjak
bereiding
- Snij de pepers grof in maal ze in een keukenmachine met wat zout.
- Snij de ui zeer fijn en pers de knoflook.
- Doe de olie in een pan tot er een laagje volledig over de bodem ligt en bak hier in de ui op een middellaag vuur tot de ui begint te veranderen van kleur, hij moet helemaal bruinig worden.
- Bak daarna de trassi , 5 kruiden poeder, sap van limoen en de knoflook mee voor een paar minuten.
- Voeg daarna de gemalen pepers toe en bak dit goed mee.
sambal badjak
bereiding
- Voeg de suikervervanger toe, de sereh en de djoeroek poeroet blaadjes en bak dit alles om middelhoog vuur.
- Nu moet je blijven roeren zodat het kan gaan inkoken. Als het iets te droog wordt voeg je wat water toe. De sambal is klaar als hij donkerder is geworden van kleur.
- Ik roer met een spatel en tijdens het roeren duw ik alles ook nog extra plat met de spatel.
- Doe de sambal in een schone glazen pot, ze de deksel erop en zet de pot op zijn kop en laat zo afkoelen.
- Best bewaar je de sambal nu in de koelkast.
meer wereldse gerechten
op mijn blog zal je steeds meer wereldse gerechten gaan tegenkomen
Al als kind kreeg ik thuis nooit aardappelen, vlees en groente. Mijn vader kookte uit alle mogelijke landen die je maar kunt bedenken. Zo is mijn smaak zeer breed ontwikkeld en zie je ook meerdere wereldse gerechten voorbij komen op mijn blog.