portugese gehaktballen in tomatensaus

gehaktballen in tomatensaus

Portugese gehaktballen in tomatensaus! Alleen al als ik basilicum ruik in de winkel, heb ik al zo veel zin om te  gaan koken! Die geur vind ik zo fantastisch! Laatst had ik zin om lekkere ballen te maken en begon wat te experimenteren in de keuken, wat resulteerde tot dit heerlijk recept!
Normaal als ik tomatensaus maak, heb ik suiker nodig om de zuur van de tomaat in balans te krijgen. Maar omdat het niet mag binnen de koolhydraatarme levensstijl zocht ik naar een alternatief. Toen ontdekte ik erythritol, een natuurlijke suikervervanger die geen invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Dit geeft echt een diepere smaak aan deze Portugese gehaktballen in tomatensaus.

tomaten
gehaktballen
basil-3532424_1280
gehaktballen in tomatensaus
ingrediënten

voor de ballen:

  • 750gr half om half gehakt
  • 1 rode ui
  • 1 eetl paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 50gr geraspte mozzarella 
  • verse basilicum
  • verse peterselie
  • 1 ei
  • peper & zout
ingrediënten

voor de saus:

  • 5 tomaten
  • 1 rode ui
  • 1 courgette
  • 2 puntpaprika’s
  • 4 tenen knoflook
  • 1 fles passata rustika
  • 1 eetl oregano
  • 1 eetl paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 eetl olijfolie
  • 2 runderbouillon blokjes
  • 1 eetl erythritol
  • peper & zout
  • 2 blaadjes laurierblad

zuur van tomaten

het zuur van tomaten heeft altijd een tegenhanger nodig. Normaal is dat suiker, maar omdat dat niet mag binnen koolhydraatarm eten is dit op te lossen met erythritol. Dit is een natuurlijke suikervervanger die geen invloed heeft op de je bloedsuikerspiegel wat onder andere te koop is bij steviala of afvallen met bregje

bereiding

Fruit eerst de uien in een beetje olijfolie en meng daarna alle ingrediënten voor de ballen en maak er mooie ballen van. Als je ze  tijdens het rollen even gooit op een snijplank, dan krijg je stevigere ballen doordat je de lucht er zo uithaalt. Laat ze minimaal een uur rusten in de koelkast.

Bak de ballen in een stoofpan rondom bruin en haal ze daarna uit de pan en leg opzij. Houdt tussendoor wel de deksel op de pan om ze zo sappig te houden. In het overgebleven vet bak je de uien glazig en doe je er de tomaten die je in stukjes hebt gesneden bij. Vervolgens de paprikapoeder, komijnpoeder, oregano en knoflook meebakken. Voeg daarna de passata, bouillonblokjes erythritol en laurier erbij doen en even laten mee pruttelen..

Snij ondertussen de courgette en de paprika en doe deze bij de saus. Laat dit zachtjes garen en daarna mogen de ballen er weer bij en laat je het nog staan op een zacht vuurtje met de deksel erop. Het beste maak je dit al vroeg op de dag of de avond van te voren om zo de smaken goed te kunnen laten doordringen

tip!!

je zou aan de saus ook lekker zwarte olijven kunnen toevoegen! en er een heerlijke frisse salade bij kunnen eten en de rest van het gezin spaghetti met olijfolie, knoflook en zout

klik hier voor meer lekkere recepten en inspiratie voor koolhydraatarme gerechten!