Foei-jeub-yong

ode aan mijn vader!

Foei-jeub-yong

De man die mij de passie voor koken gaf...

Dit gerecht is eigenlijk gewoon onbewust een ode aan mijn vader. Hij was de beste hobbykok op aarde die er is. Voor mijn dan he! Het had veel gerechten die eigen maakte en dat ook zijn eigen naam gaf. Zo had hij babi-jeubi (Mijn vader heette Jeubes) Maar hij had ook een gerecht Foei-Jeub-Yong. Hoe hij het precies maakte weet ik niet, ik kan het hem helaas ook niet vragen omdat hij een hersenbeschadiging heeft. Wat ik wel zeker weet, is dat het niet koolhydraatarm was! Dus daarom, mijn variant maar dan in een koolhydraatarm jasje.

ingrediënten

simpel & snel

 • 300gr kipfilet
 • 1 ui
 • 3 tenen knoflook
 • 400gr Chinese roerbak groente
 • sambal badjak (of andere)
 • 1 pak passata
 • 1/2 flesje zero chili saus 
 • 1 runder bouillonblokje
 • peper & zout
 • 1 ei per persoon
 • kokosolie
 • 7 reuze garnalen (optioneel)
 • knoflookpoeder (optioneel)
foeijeubjong
foeijeubjong1
IMG_20201103_183453
foeyonghai

Wat eten we er bij?

Je kunt er zelf bloemkoolrijst bij eten en de rest van het gezin normale rijst. Zo deed mijn vader het vroeger altijd. Wat ik de laatste keer had gedaan is de dag ervoor nasi santen maken, maar dan extra veel zodat ik de dag erna genoeg over had om bij dit gerecht te eten.

bereiding

foei-jeub-yong

Snij de uien in halve ringen, de knoflook in stukjes en de kipfilet in redelijke grote stukken van ongeveer 1,5 bij 1,5 cm. Bak de uien in kokosolie, daarna de kip en als deze rondom bruin is doe je de knoflook erbij en bak dit kort mee. Voeg de zak roerbakgroente toe en bak die even goed mee.  Kruid dit met sambal en doe er het half flesje zero chili saus bij. Vervolgens mag er het pak passata bij en het bouillonblokje. Laat dit nog even pruttelen op middellaag vuurtje en breng tot slot op smaak met peper en zout.

Mocht je nog graag scampi’s erbij willen, dan kunnen deze eerst even kort opgebakken worden met wat zout en knoflookpoeder en kan je deze toevoegen aan de Foei-Jeub-Yong 

Bak een omelet per persoon, leg deze op je bord, doe op de ene helft de Foei-Jeub-Yong en klap de omelet dicht. 

Server met bloemkoolrijst of nasi santen.

voedingswaardes

Natuurlijk is een portie per persoon anders, daarom geef ik hier de waardes per 100gr. Dit is zonder de scampi’s.

56 kcal | 3,8 koolhydraten | 7,1 eiwit | 1,1 vet

voedingswaarde

14 gedachten over “foei-jeub-yong”

 1. heerlijk lijkt me dat…ik zie alleen op de foto een omelet en de eieren staan niet in de ingr lijst…klopt dat of kijk ik verkeerd?

  1. Linsgezondekeuken

   Dat vind ik moeilijk om te zeggen. Niet iedereen eet dezelfde porties. Wij zijn met 3 volwassenen en 3 jonge kinderen. En dan heb ik nog over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.